POHLED JINAM: Dvě minuty před koncem trefil Martinic tyč

07.02.2013 01:29

FC Graffin Vlašim – FK Admira Praha 3:2 (2:1)

Slunečná, mrazivá a větrná scenérie pražského Vyšehradu, v hledišti mezi necelou stovkou diváků hlučná, ale tradičně slušná parta našich fans. Oboustranně pohledný fotbal, který tu a tam zabolel, pět branek. Suma sumárum – v dalším kole zimního Vyšehrad Cupu zajímavá nedělní podívaná! Druholigová Vlašim nakonec o dvě třídy níže postavenou Admiru přetlačila, ale měla toho plné zuby! V 88. minutě totiž trefil náš kapitán Martinic z ložené šance za stavu 3:2 tyč…

Nejzajímavější momenty utkání

To, čím hned z prvního útoku Vlašimi dokázal pohrdnout Michna, by měl přetavit ve vedoucí gól už každý trochu talentovanější fotbalový žáček. Michna ale, aniž by mu kdokoli z admirácké obrany dýchal na záda, pálil z malého vápna tak „nebezpečně“, že balon prolétl do autu asi tři metry nad rohovým praporkem.

Ani Admira svou první šanci ve 4. minutě neproměnila – míč orazítkoval tyč a následnou dorážku vytěsnil gólman „rytířů“ Drápela na roh. Z něj hlavičkoval Ondrůšek k tyči a Drápela s celou vlašimskou obranou jen tiše přihlíželi – 0:1.

Pět minut poté orazítkoval míč tyčku také na admirácké brance.

Moc pěkný gól vstřelil v 19. minutě vlašimský Jícha. On to umí… Technicky se kličkou zbavil dotírajícího protivníka a nekompromisně pálil k tyči – 1:1.

Právě uplynula půlhodina hry a Středočech Průcha se zleva prosadil přes Mamurova. Mnozí tušili nebezpečný centr před branku. Průcha ale zvolil jiné řešení – překvapivou střelou rozvlnil síť a Vlašim otočila skóre na 2:1.

Dvě minuty před poločasem nejspíš rozhodčího Moudrého oslnilo polední sluníčko, neb neviděl evidentní ruku bránícího hráče v pokutovém území Graffinu. Penalta se nepískala, a tak se půle dohrála za stavu 2:1.

Po otočce měli nejdříve k brance blízko Středočeši, Klánovu bombu však náš gólman Jungr vytáhl v 61. minutě bravurně ze šibenice na roh.

V 66. minutě ovšem Vlašim skóre přece jen navýšila. Pro hráče, lavičku i fanoušky Admiry měl gól na 3:1 nepříjemně trpkou příchuť, protože po tvrdém střetu na půlicí čáře zůstal na zmrzlé umělé trávě ležet Snop. Sudí Moudrý ovšem neměl pocit, že by šlo o faul. Hru nepřerušil, nechal míč vlašimským druholigistům a Matějka poměrně pohodlně pojistil dvoubrankové vedení „rytířů“.

Náš tým to ale na kolena nesrazilo, naopak, pocit křivdy kluky vybudil k náporu a tlaku. V posledních patnácti minutách se vlašimští profesionálové bránili tlaku amatérů z Kobylis, a nezasvěcený příchozí by nevěřil, že tým, který soupeře mačkal v kleštích, kope o dvě třídy níže. Trenér Tesař poslal stopera Martinice na hrot útoku a ten jak se patří větral vlašimskou obranu.

Středočeši nakonec podruhé přece jen inkasovali. Po viditelném přistrčení Zahálky zezadu v pokutovém území kopal náš střelec Birma penaltu a trefil se k tyči – 3:2. To běžela 79. minuta a Admira dál jezdila ve snaze vydřít aspoň turnajový bod. Mačkala „rytíře“ k jejich brance a v 88. minutě to vypadalo, že svého cíle dosáhne. Leč Martinicovu jedovku zastavila tyč vlašimské branky. Na tyče tak Admira vyhrála 2:1. Na branky ale – a to se počítá – prohrála čestně 2:3.

Pěkné bylo gesto našeho Čmejly (podal velmi dobrý výkon), který se po zápase osobně omluvil vlašimskému Pokornému (v dřívějších třetiligových časech oblékajícímu černobílý admirácký dres) za hodně tvrdý faul. „V pohodě,“ přijal omluvu Pokorný.

A takto mač hodnotili trenéři

Martin Frýdek (Vlašim): „Utkání mělo oboustranně velmi dobrou úroveň. Bylo možná až moc vyhecované. Oba týmy chtěly viditelně vyhrát. Admira patří k divizní špičce, chce postoupit do ČFL a byla nám velmi důstojným soupeřem. Vadí mi, že jsme za stavu 3:1 zahodili vyloženou šanci, z protiútoku jsme viditelně faulovali a z jasné penalty inkasovali. Místo 4:1 jsme vedle jen 3:2. Máme nové hráče, sehráváme se, celkově jsem dneska spokojen.“

Jiří Tesař (Admira): „Zásluhou obou týmů se hrál kvalitní zápas, dokonce bych řekl, že jsme měli mírnou převahu. Od druholigového soupeře jsem čekal větší rozdíl v kvalitě hry. Třetí brance Vlašimi předcházel neodpískaný faul na našeho Snopa, dvakrát hráč soupeře ve vlastním pokutovém území zahrál rukou – a rozhodčí taky nic… Když to shrnu: celkově dobrému zápasu by víc slušela remíza, kterou bychom si zasloužili.“