ZPRÁVY Z FAČR

30.01.2013 23:13

Stáhněte si zdravotnický manuál UEFA!

V rámci vzdělávacího programu UEFA, byl vydán zdravotní manuál, který posloužil v přeložené formě i všem účastníkům prosincového zdravotnického workshopu FAČR.

Fotbalová asociace České republiky chce touto cestou přiblížit tento velmi důležitý a praktický dokument nejširší sportovní veřejnosti, a proto ho přikládáme k této zprávě ke stažení ve formátu PDF.

Materiál se skládá ze tří hlavních částí, přičemž v prvním oddílu je pozornost věnovaná tématice základních vyšetření zraněných hráčů a správnému algoritmu první pomoci na hřišti, včetně zásad transportu hráče ze hřiště. V druhé části jsou nastíněny stavy, se kterými se sportovní lékaři v rámci své praxe mohou setkat, stavy, při kterých je nutné pomyslet na diferenciální diagnostiku ke správnému odhalení příčiny zdravotních obtíží a následné aplikace správné léčby akutního stavu.

Nedílnou součástí manuálu je i přehled nejčastějších úrazových stavů sportovců a jejich řešení v akutním stavu. Bližší informace ohledně prevence úrazů, by měla přinést již připravovaná další část vzdělávacího programu UEFA, o které vás budeme opětovně informovat.

Konečnou částí stávajícího zdravotního manuálu jsou všeobecné poznatky z oblasti anestezie a analgezie, ošetření ran a doporučeného vybavení, které je již dnes nedílnou součástí zázemí hřišť ve všech soutěžích organizovaných UEFA.

Zdravotnický manuál UEFA byl sice vytvořen cíleně v rámci vzdělávacího programu pro fotbalové lékaře, ale ve svém důsledku je použitelný i pro zdravotníky jiných sportovních odvětví a v neposlední řadě je přínosem i pro trenéry, rozhodčí a ostatní sportovní veřejnost.


 

Bookmark this on Google Bookmark this on Facebook Bookmark this on Delicious submit to reddit Add this page to Mister Wong Top Články Jaggni to! Přidej odkaz na Bookmarky.cz Linkuj si ! pridej.cz pošli na vybrali.sme.sk




 

Seznam příloh

30.1.2013 Zdravotnický manuál UEFA (pdf) 2463308 B